Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna-Maria Spaniol, verksamhetsledare på Hallands Matgille. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Drive-through byggs i Halmstad för att rädda restauranglivet

Uppdaterad
Publicerad

På Österskans i centrala Halmstad öppnar under torsdagen en drive-through-matmarknad, där bilister, cyklister och fotgängare kan köpa med sig mat. Hallands Matgille arrangerar detta som en pilot för att rädda det lokala restaurang- och cafélivet. Funkar det bra öppnar man liknande verksamheter i länets övriga kommuner.

– Vi har en bransch som står inför en jättekris och vi måste hjälpa till på något sätt. Vi kan inte bara lägga oss ner, utan vi måste agera. I kristider får man komma på nya coola lösningar, säger Anna-Maria Spaniol, verksamhetsledare på Hallands Matgille.

Projektet har gått fort. Idéen kläcktes under förra veckan och enligt Anna-Maria Spaniol har man fått bra stöd från både kommunen och Halmstad city.

– Alla är på tårna för att hjälpa den lokala näringen. Det här är en ny säljkanal när folk inte vill sitta inne på restaurang, säger hon.

Säljer färdigpackade kit

Totalt byggs 15 stånd upp på Österskans. Det kommer även finns plats för food trucks. Stånden får användas av restauranger, caféer eller andra bolag som är inriktade på livsmedel. Hittills har 11 stycken anmält sig.

11 restauranger och caféer har anmält sitt intresse för att sälja från de nybyggda stånden. Foto: Kristian Åkergren/SVT

– Tanken är att de ska sälja färdigpackade kit av mat. Visar sig det här locka kunder och gynna företagen kör vi igen nästa vecka. Vi vill att det ska spridas till andra kommuner, säger Anna-Maria Spaniol.

Hur gör ni för att undvika smittspridning?

Vi kommer uppmana folk att hålla avstånd. De som känner sig oroliga behöver inte gå ur sina bilar. Stånden byggs upp så att det dessutom är avstånd mellan säljarna, svarar Anna-Maria Spaniol.

Pilotprojektet i Halmstad pågår under torsdag och fredag.

Hallands Matgille är ett EU-projekt vars syfte är att stärka livsmedelssektorn i Halland genom ett förbättrat nyttjande av regionens resurser. Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Halland. Hallands Matgille kommer erbjuda kostnadsfria utvecklingsprogram, aktiviteter, nätverk och andra former av insatser till små och medelstora livsmedelsförädlande företag i Halland.

Källa: www.hallandsmatgille.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet