Jenny Axelsson (C), ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Halmstad, föreslås ta över efter kommunrådet Henrik Oretorp (C). Foto: SVT

Jenny Axelsson (C) föreslås ta över efter Oretorp

Uppdaterad
Publicerad
Jenny Axelsson (C) kan bli nytt kommunråd i Halmstad redan till sommaren. Det står klart sedan Centerpartiets valberedning på måndagen offentliggjorde sitt förslag på vem som ska bli Henrik Oretorps efterträdare.

I dag är Jenny Axelsson ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden och hon är även partiets gruppledare i kommunfullmäktige i Halmstad. Nu är hon redo för nästa steg i sin politiska karriär och om centerns extrastämma den 14 mars går på valberedningens förslag så blir hon kommunens nästa kommunråd.

– Jag är glad och stolt och hade jag inte känt de känslorna så hade jag inte tackat ja till att vara valberedningens förslag, säger Jenny Axelsson till SVT Nyheter Halland.

Hon passar på att hylla Henrik Oretorp (C) som – troligen redan i sommar – kliver av från sina lokala politiska uppdrag i Halmstad. Först ska han bara se till att efterträdaren blir varm i kläderna.

– Henrik är en fantastisk företrädare som alltid varit sig själv. Och det är det viktigaste även för mig, att jag är den jag är. Vi båda är väldigt trygga i den värdegrund som partiet har så blir jag vald så kommer man inte märka någon större skillnad, säger Jenny Axelsson.

Men finns det ingen fråga som du brinner för lite extra som politiker?

– Jag har funderat på det och kommit fram till att jag inte är en sakpolitiker, utan mer en helhetspolitiker. Det går inte lösa en fråga utan att se till de andra frågorna.

Tror du det blir någon skillnad i stadens styre när en kvinna nu tar plats i stället för en man?

– Som centerpartist ser man inte genom de glasögonen. Vi brukar säga med glimten i ögat att ”vissa partier har haft tre kvinnliga partiledare utan kvotering”. Sedan är det alltid positivt när kvinnor lyfts fram och jag tror det behövs fler kvinnliga förebilder i politiken än vad det behövs manliga.

”Vill vara den som leder”

Nu väntar två viktiga val för Jenny Axelsson. Först vill hon bli vald till nytt kommunråd med partimedlemmarnas stöd i ryggen och sedan vill hon sitta kvar på posten efter valet 2018.

– Det är klart att jag vill vara den som leder Centerpartiet i Halmstad in i nästa val. Och vi har ett bra samarbete i Femklövern och vi vet vad vi tillsammans vill med Halmstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer