Mikaela Waltersson (M) ordförande i regionstyrelsen välkomnar JO:s beslut. Foto: SVT/TT

JO kritiserar Region Hallands bokningsstopp för vaccinturister

Publicerad

Region Hallands beslut att stänga den digitala vaccinbokningen för personer folkbokförda i annat län strider mot hälso- och sjukvårdslagstiftningen, enligt Justitieombudsmannen.

– Detta är ju en del i ett större sammanhang och visar på att vi befann oss i en extrem situation, säger Mikaela Waltersson (M) ordförande i regionstyrelsen.

Den digitala bokningen för utomläningar stängdes under våren och sommaren då man från Region Hallands sida såg en stor efterfrågan och en hög smittspridning i länet. Beslutet anmäldes till JO.

– Jag har förståelse för att regionen fick problem när ett stort antal patienter från andra län valde att söka sig dit för att vaccinera sig. Det finns dock inte stöd i lagstiftningen för att göra skillnad mellan regionens egna invånare och andra patienter, skriver chefsJO Erik Nymansson i ett pressmeddelande.

”Befann oss i en extrem situation”

I JO:s beslut skriver Erik Nymansson att det finns anledning att se över om det behövs särskilda bestämmelser för hur vaccinationer under en pandemi ska se ut.

– Vi välkomnar beslutet och att frågan nu kan föras vidare så att lagstiftningen kan ses över. Flera brottades med samma problematik och agerade utifrån det, säger Mikaela Waltersson (M).

I klippet nedan hör du hur regionstyrelsens ordförande resonerade i våras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) om Hallands taktik för att dra ner på vaccinturismen. Foto: SVT/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet