Till vänster: Så ser det ut nu efter att julgranen tagit bort. Till höger: En annan torggran från en annan kommun. Foto: Privat/SVT

Julgran borttagen efter upprepade sabotage

Uppdaterad
Publicerad
Stulna glödlampor och söndertrampade grenar slutade i att julgranen som lyst upp Örnatorget i Hylte inte längre får stå kvar.
– Vi som letat och kämpat för att få tag på en fin gran blir ledsna, säger Anita Zokanovic, chef för Park, Gata och lokalvård i Hylte kommun.

Tio meter hög, en stor stjärna på toppen och totalt åtta meter ljusslingor prydde årets julgran på Örnatorget. En julgran som enligt Anita Zokanovic, som bland annat sköter om julgranarna i Hylte kommun, var väldigt fin. Men i det skicket fick granen inte vara i många timmar.

– Redan andra natten var det någon som hade varit där och plockat ner 14 glödlampor. Vilket är konstigt då glödlamporna inte fungerar på något annat än just de här ljusslingorna, säger Anita Zokanovic.

Men att glödlampor spårlöst kan försvinna var något som Anita var förberedd på då det i fjol skedde samma sak. De första 14 glödlamporna gick därför att återställa, men bara några dagar senare så fattades det glödlampor igen.

-  Denna gången så hade någon försökt att klättra upp till toppen och på så sätt förstört grenarna ordentligt, säger Anita.

”Vi markerade så att det inte händer igen”

Att hitta en julgran som är jämn och fin runt om kräver lite tur och ett aktivt letande. Men efter klättringen som granen blivit utsatt för, var den allt annat än jämn och fin.

– Granarna var söndertrampade och gick inte att rädda. Vi skulle därför vara tvungna att skaffa en helt ny gran, men vi valde istället att plocka ner den, säger Anita. 

Är julgranen på Örnatorget borta för all framtid?

– Nej, den kommer tillbaka. Vi markerar bara så att detta inte händer igen, säger Anita.

I inlägget på sociala medier, där Hylte kommun gick ut med beskedet om att granen ska bort, strömmar det nu in upprörda kommentarer. Det kommer även förslag på hur man ska kunna ha kvar julgranen och skydda den med övervakningskameror och höga staket.

– Jag förstår att medborgarna är ledsna, men jag tror att lösningen denna gången är att inte ha någon gran alls, säger Anita.

Sabotaget är nu polisanmält.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer