Foto: SVT

Jurist: Falkenberg borde ha kompenserat

Uppdaterad
Publicerad

Juristen Edgar Nissen menar att Elie Hachem borde ha fått ersättning från Falkenbergs kommun.
– Jag tycker att de borde ha medgett ett skadeståndsansvar, säger han.

Under måndagen stod det klart att Elie Hachem, som stämt Falkenbergs kommun för att de placerat honom i särskolan som barn, inte får någon ersättning. Något som nu får juristen Edgar Nissen, som har jobbat med flera liknande fall, att reagera.

– Självklart. Jag tycker att de borde ha medgett ett skadeståndsansvar och sedan fokuserat på en rimlig nivå, säger han.

Särskoleplaceringen har i efterhand visat sig ha skett på tveksamma grunder. De psykologiska utredningarna som gjordes när han var liten har av Skolinspektionen ansetts vara undermåliga och i en ny psykologisk utredning från 2012 slog man fast att Elie inte alls var utvecklingsstörd.

”Kört över en kommunmedborgare”

Men trots de nya utredningarna så vågade Elie inte driva rättsprocessen vidare eftersom det hade kunnat leda till stora rättegångskostnader vid en förlust. I och med förlikningen slutar det med att Elie inte får någon ersättning utan istället står med en skuld på 40.000 kronor.

– Jag tycker inte att det är rätt av en kommun att gömma sig bakom det juridiska regelverket och bara betrakta en kommunmedborgare som man har kört över som vilken kravställare som helst, avsluter juristen Edgar Nissen.

Vill bli lärare

Elie själv är besviken över förlikningen. Nu jobbar han för att läsa in skolan och för framtiden drömmer han om att få ett jobb.

– Jag vill kunna söka vidare till högskolan så att jag kan bli lärare i till exempel engelska och svenska. Jag är väldigt intresserad av språk, säger Elie.

SVT Nyheter Halland har sökt företrädare för Falkenbergs kommun utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Elie Hachem

Mer i ämnet