Voltigehästen Quincy från Laholm blev 19 år gammal. Foto: Privat

Känd voltigehäst från Laholm död

Uppdaterad
Publicerad

I helgen avled hästen Quincy hastigt, som är känd som en av Sveriges bästa voltigehästar. För bara två veckor tävlade han i Nederländerna.

Det var i lördags som voltigehästen Quincy fick åka in till djursjukhuset.

– Det är tragiskt, det är en allmän förstämning i klubben, säger Maud Delling som är ordförande i Laholms Ryttarförening.

Voltige är en liten men aktuell sport bland hästtävligar. Sporten går ut på att ryttaren, eller voltigören, gör gymnastiska övningar medan hästen galopperar.

Tävlade nyligen

På sjukhuset fick de operera honom men hans liv gick inte att rädda. Vad som orsakade hans plötsliga död vill Maud Delling inte kommentera.

– Han var fräsch och vältränad, säger hon.

Senast som Quincy tävlade var för två veckor sedan, i Holland. Tillsammans med sin voltigör kvalade han vidare till världsmästerskapen i Nederländerna.

Angelika Jönsson var hans tränare.

– Jag har själv varit aktiv inom voltigen i över 20 år och har aldrig träffat på en häst som Quincy. Han har sen 2015 gått som laghäst för Laholms voltige och har massor av framgångar tillsammans med både seniorlag och juniorlag. Klok, omtänksam och en sann klippa redan från första början, säger hon till SVT Nyheter Halland.

”En riktig gentleman”

Nu finns det en voltigehäst kvar som klubben själva äger men den är inte av Quincys kaliber, menar Maud Delling.

– Han var en riktig gentleman. Vacker, snäll och kunde prestera, berättar hon.

Quincy blev 19 år gammal.

I klippet ser du honom delta i sin sista stora tävling; SM/NM 2018 med juniorllaget. Han kammade hem en guld-och en bronsmedalj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.