Reservdäck, skor och basebollträ var bara några av sakerna som poliserna ska fått kastat emot sig under den nattliga biljakten i Varberg. Foto: TT

Kastade metallrör och däck mot jagande polisbil

Publicerad

Två personer döms efter en vansinnesfärd långt över hastighetsgränserna i Varberg i somras. Bildäck och metallrör var bara några av sakerna som flygande ut ur bilen mot den efterföljande polisbilen.

Det började vid E6-påfarten Varberg nord och fortsatte i uppemot en timmes tid i hastigheter långt över det tillåtna på både motorvägen och på mindre vägar genom bland annat Tvååker. Bilen kördes, enligt polisuppgifterna, emellanåt också utanför vägbanan.

Under färden kom det ena föremålet efter det andra flygande ut ur sidorutan i riktning mot den efterföljande polisbilen.

25-30 saker kastades

Den 20-årige passageraren erkänner att kastade ut det mesta han hittade i bilen. Det började med något som polisen bedömer ha varit narkotika och sedan ett vapen. Därefter ska det ha kommit basebollträ, metallrör, kläder, skor, bilens hatthylla och ett reservdäck. För att nämna några saker.

20-åringen förnekar att han kastat narkotika, vapen och basebollträ, men i övrigt stämmer hans beskrivning rätt väl med vad poliserna berättar.

Poliserna bedömer att det totalt kom farande 25 till 30 olika saker mot dem under hela färden. De fick tvärbromsa och väja flera gånger, men träffades aldrig av något föremål.

Kunde ha lett till olycka

20-åringen menar att inget var ämnat att träffa polisbilen. Han ville bara kasta ut saker som skulle göra poliserna nyfikna och få dem att stanna för att se efter i diket.

Men Varbergs tingsrätt anser att syftet tycks ha varit att träffa polisbilen, vilket hade kunnat leda till en olycka med personskador som följd.

20-åringen döms för framkallande av fara för annan till skyddstillsyn och tvångsvård mot sina kriminalitets- och missbruksproblem. Den 46-åriga kvinnan som satt bakom ratten döms för grov vårdslöshet i trafik till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer