Foto: SVT

Kattegatt Offshore prövas på nytt

Publicerad

Än är det inte kört för företaget som vill sätta upp ett 50-tal vindkraftverk i havet utanför Falkenbergs kust. Mark-  och miljööverdomstolen kommer nämligen att pröva ärendet om vindkraftparken Kattegatt Offshore på nytt.

Den planerade vindkraftparken Kattegatt Offshore är omdebatterad. Falkenbergs kommun gav företaget Favonius sitt klartecken för ungefär ett år sedan. När målet sedan nådde Mark och miljödomstolen tog det stopp. Rätten menade bland annat att det inte skulle vara ekonomiskt försvarbart att sätta upp parken som riskerar att skada torsk och tumlare.

– Jag blev ju väldigt besviken. Jag tycker ändå att vi hade lagt fram så mycket bevis på att vi inte skulle störa miljön här att det kunde ha gått igenom, sa Jan-Åke Jacobson som är vd för Favonius när SVT Hallandsnytt intervjuade honom i somras.

Företaget överklagade sedan beslutet till Mark- och miljööverdomstolen och har kompletterat med bland annat utlåtande gällande just risker för påverkan på tumlare.

Idag beslutade så Mark- och miljööverdomstolen att ge företaget prövningstillstånd. Det innebär att myndigheter som exempelvis Hav- och vattenmyndigheten kommer att få säga sitt på nytt. När en huvudförhandling i domstolen kommer att äga rum är dock i nuläget oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kattegatt offshore

Mer i ämnet