Kickis tomt blir 600 procent dyrare över en natt

Uppdaterad
Publicerad

Höjningen är orimlig tycker Kicki Holmqvist som hyrt sin villatomt av kommunen i 16 år och nu inte har råd att bo kvar.
Vi följer bara de lagar som gäller för tomträtter, svarar kommunen.

Kicki Holmqvist i Halmstad trodde knappt sina ögon när hon fick beskedet att den villatomt hon sedan 2001 hyr av kommunen kommer kosta henne sex gånger så mycket från årsskiftet – drygt 72 000 kronor mot dagens 9 700 kronor per år.

LÄS MER: Villaägarnas kritik mot 600-procentig hyreshöjning

– Jag tycker inte det är realistiskt att höja så mycket på ett bräde. Hade man ökat i tre etapper på tjugo år istället hade man haft en chans till en bättre ekonomisk start, säger hon.

Höjda taxeringsvärden

Kicki Holmqvist är en av omkring 300 husägare i Halmstad som hyr sin villatomt av kommunen. SVT Nyheter Halland har varit i kontakt med flera som nu står inför liknande höjningar.

– Vi bygger tomträttsavgälderna helt på marktaxeringsvärdena och det är de stora höjningarna dessa som ligger till grund för det här, säger David Högberg, tillförordnad mark- och exploateringschef i Halmstad kommun.

Hade kommunen kunnat göra på något annat sätt för att det inte så bli så här stora höjningar från en dag till en annan?

– Nej, det är lagstiftningen som säger hur långa avtalen ska vara. De ska vara låsta på tio eller tjugo år och därav de stora hoppen.

Beredd på höjning

Systemet med kommunala tomträtter infördes i början av förra seklet för att ge mindre bemedlade invånare möjlighet att skaffa sig en markbit att bygga hus på. Systemet finns kvar i flera svenska kommuner.

Kicki Holmqvist tog över sitt tomträttsavtal från tidigare husägare, då tillsammans med en sambo. Nu är hon ensamstående och har inte råd att bo kvar.

Ni har ju haft en väldigt låg hyra hittills, mindre än tusen kronor per månad, hade ni på något sätt kunnat förbereda er på en höjning?

– Det är klart att man har varit beredd på att det skulle bli en höjning. 2.000 eller 3.000 mer i månaden tycker jag hade varit helt okej, men det här tycker jag är för saftigt, säger Kicki Holmqvist.

Friköpa tomten

Hon anser att kommunen bör informera tidigare och bättre om hur stor höjningen blir.

Mark- och exploateringschefen David Högberg svarar:

– Vi försöker vara ute i så god tid som möjligt så att man får åtminstone ett par månader på sig innan det nya avtalen ska vara påskrivna. Men förutsättningarna är ju kända innan dess. I avtalen står tydligt hur det räknas ut.

Kicki har precis som alla andra tomträttsinnehavare erbjudits att köpa loss sin tomt. Men med de lån som hon redan har i huset kan hon inte få fram de 1,7 miljoner kronor som krävs.

Nu ser hon ingen annan utväg än att hyra ut bostaden tills vidare och själv flytta till en billigare hyreslägenhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer