Moskén som används idag ligger i Halmstads centrum. Foto: SVT

Klart med moskétomten i Fyllinge

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen säljer mark till ett nytt moskébygge i Halmstad – trots imamens homofobiska uttalanden på internet. – Det är omöjligt för oss att väga in sådant i ett markförsäljningsavtal, säger Henrik Oretorp (C).

Den drygt 7 000 kvadratmeter stora fastigheten i Fyllinge har länge varit aktuell för moskébygge.

Men när imamen i Halmstads moské i ett uttalande på på internet 2015 jämförde homosexualitet med ett virus, restes frågetecken kring om kommunen verkligen skulle sälja mark till föreningen. Flera politiker var tveksamma.

Men i dag, på tisdagen, har kommunens samhällsbyggnadsutskott tagit beslut om att det blir en markaffär.

– Vi har träffat föreningen och jag har bland annat konfronterat imamen själv med de uttlanden som han har gjort. Han anser sig ha blivit misstolkad i sitt uttalande, men håller fast vid att han till exempel är emot att viga homosexuella, säger Henrik Oretorp (C), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Hur har detta diskuterats när ni nu beslutat om markaffären?

– Vi har tittat på vilka krav vi kan ställa på de vi gör markaffärer med, och vår bedömning är att det är omöjligt för oss att väga in sådant i ett markförsäljningsavtal. Då måste vi göra så med alla vi säljer till. Vi hade fått gå tillbaka och titta på andra markaffärer vi gjort med trossamfund som har en liknande inställning till homosexualitet, säger Henrik Oretorp.

Islamiska barn- och kulturföreningen får enligt reservationsavtalet köpar marken för 200 kronor per kvadratmeter – totalt drygt 1,4 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.