Klipp inte navelsträngen för tidigt

Uppdaterad
Publicerad

Att vänta tre minuter med att klippa av navelsträngen, det har visat sig ge framför allt pojkar en bättre finmotorik. Det visar en halländsk studie som presenteras idag.

Halmstadläkaren Ola Andersson fick stor uppmärksamhet för ett par år sedan när han efter forskning förespråkade att man ska vänta tre minuter med att klippa navelsträngen efter en förlossning. Det för att låta blodet rinna in till barnet igen och på så sätt undvika järnbrist.

Studien gjordes på drygt 260 barn indelade i två grupper där den ena gruppen avnavlades direkt efter förlossningen och på den andra gruppen klipptes navelsträngen först efter 3 minuter. I sin tidigare forskning kunde Ola Andersson slå fast att senare avnavling minskade risken för järnbrist och fortsatte sen med att se om det i sin tur fick fler effekter hos barnen. Barnen testades dels genom praktiska övningar och genom att föräldrarna fick svara på frågor angående sina barn.

– Vad det gällde intelligens så såg vi ingen skillnad mellan grupperna men när vi mätte motoriken såg vi att det var skillnad mellan grupperna, pojkarna som avnavlats efter tre minuter hade en bättre finmotorik, säger Ola Andersson.

”Kan vara förklaringen”

Anledningen till att man förut har klippt navelsträngen tidigare är för att man trodde att det skulle vara bättre för barnet. Ola Anderssons team är inte de enda som forskat på sambandet mellan järn och motorik men de är de som kommit fram till kopplingen mellan sen avnavling och minskad risk för järnbrist.

– Det handlar om ungefär en deciliter blod och det kan ju låta lite men det motsvarar två liter blod för en fullvuxen person. Järnet används av kroppen framför allt för att tillverka blod. Har man en större mängd järn över från början kan det istället användas till annat och det kan vara förklaringen till att man i högre utsträckning kan utveckla finmotoriken, säger Ola Andersson.

Hur känns det att forskningen fått så stort genomslag?

– Jag har länge varit arg på att man avnavlar barn direkt efter förlossningen. Därför är det ju jättekul att se resultatet, att naturen har rätt, man ska vänta med klippa av navelsträngen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer