Polisen känner till fler händelser i Halland den senaste tiden där allmänhet reagerat på personer utklädda till clowner. Hör intervjun med polisens utredningschef i Varberg Jan Nicklasson. Foto: SVT

Knivbeväpnad clown gick till attack

Uppdaterad
Publicerad

En 19-åring knivskars i axeln av en clownmaskerad man i Tvååker utanför Varberg. Under natten eftersöktes mannen av polisen.

Händelsen inträffade omkring kvart över tio på torsdagskvällen, men polisen har gått ut med informationen på fredagsmorgonen.

En man född 1997 ska ha attackerats av en okänd person med clownmask över ansiktet.

– Uppgiften från den drabbade unge mannen är att han stod utanför en lägenhet och rökte när det kom fram en man med clownmask, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

Läs mer: Buttericks vd om clownattacken i Tvååker

Clownen ska ha börjat dra i offrets arm, varpå den påhoppade mannen började skrika och ropa efter sin kompis inne i bostaden. Clownen lämnade platsen springande och då kände den unge mannen att han har blivit skuren i axeln.

Ingen gripen

Polispatruller spanade på kvällen efter en man med gul regnjacka, blåjeans och clownmask. På fredagsmorgonen är fortfarande ingen gripen.

Det finns inga vittnen till händelsen.

– Men vi har ju förhoppning om att någon ska ha sett någon person som stämmer in på det här. Uppgiften från den unge mannen är att gärningsmannen springer in på Sandgatan i riktning mot Munkagård, säger Ulla Brehm.

Polisen undersöker nu också om det finns övervakningskameror i området som kan ha fångat gärningsmannen på bild.

Den knivskurnes skada bedöms som lindrig. Händelsen rubriceras som misshandel.

Enligt Jan Nicklasson, polisens utredningschef i Varberg, fokuserar utredarna nu inledningsvis på att prata mer med den drabbade mannen och hans kamrat och därigenom få fram mer detaljer om händelseförloppet. Några tekniska spår efter gärningsmannen finns inte på brottsplatsen, uppger han.

Fenomen som sprider sig

Fenomenet med personer som går runt med clownmask för att skrämmas eller bete sig hotfullt har dykt upp i Sverige på flera platser de senaste veckorna, detta som en del av en internationell företeelse där bilder och filmer på skrämmande clowner spritts på sociala medier.

På torsdagen kom ett larm från skånska Svalöv där den clownmaskerad gick runt knivbeväpnad. I Karlshamn, Blekinge, omringades fyra tioåringar av flera clownmaskerade person med låtsasmotorsågar. Och natten innan dess hotades en kvinna i Skänninge utanför Mjölby till livet av två clownmaskerade personer.

Detta är bara några exempel på fenomenet i Sverige de senaste dagarna.

Fler clowner i Halland

Polisen har den senaste tiden också fått in uppgifter från allmänhet i Halland som sett clownutklädda personer.

– Enligt uppgift nu på morgonen skulle det ha varit någonting med clownmask i både Halmstad och Falkenberg, men jag kan inga detaljer om de händelserna, säger Jan Nicklasson.

Något brott ska det inte ha handlat om då och någon anmälan skrevs aldrig.

– Att bara klä ut sig till clown och se läskig ut är normalt inget brott. Det kan bli ett ofredande om du går fram till någon för att skrämmas. Jag tycker att de som hakar på det här fenomenet hur som helst är egoistiska och hänsynslösa. De här maskerna är ju obehagliga och det är klart man blir rädd, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson.

Läs även: Ygeman manar till besinning kring clownskräcken

På SVT Opinion skriver två sjukhusclowner om den nya clownterrorn att de tar starkt avstånd från företeelsen med skrämmande clowner.

”Personerna bakom masken kan INGENTING om clownyrket och ska absolut inte förknippas med alla seriösa och hårt arbetande clowner”, skriver de bland annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Clownskräcken

Mer i ämnet