En man ska ha gått in på Peder Skrivare skola i Varberg beväpnad med kniv och yxa. Foto: Lennart Benson

Beväpnad man gick in på skolgård i Varberg – elev skadad

Uppdaterad
Publicerad

En man gick in på området till Peder Skrivares skola i Varberg beväpnad med kniv och yxa under torsdagen. En elev uppges ha skadats lindrigt. Mannen ska ha burit arbetskläder och hjälm med visir.

Polis larmades till gymnasieskolan under torsdagsförmiddagen efter uppgifter om en knivbeväpnad man. När polis anlände till platsen ska mannen ha lämnat platsen. Men polisen hittade kniv, yxa, hjälm och kläder på området.

En elev ska ha blivit skadad i en hand och fått lindriga skador men har inte behövt uppsöka sjukhus till följd av skadorna.

Senare kontrollerade polisen en man i 25-årsåldern som de kopplar till händelsen. Mannen är nu gripen.

– Det är en person som har gått in där och skadat en annan person på skolan. Vi har en stor polisinsats i gång och en man är gripen. Vi vet inte så mycket mer om omständigheterna i nuläget. Läget på platsen är nu under kontroll i och med att vi har gripit en person, säger Anders Wiss, lokalpolisområdeschef Varberg.

Delade klipp på sociala medier

Enligt uppgifter till tidningen Expo ska den misstänkte mannen ha delat ett klipp på sociala medier, på personen som attackerade en skola i Trollhättan 2015, bara timmar innan skolattacken. Enligt uppgifter till tidningen ska den misstänke mannen även ha delat Pink Floyds låt ”Goodbye Cruel World” en timme innan skolattacken i Varberg.

Bombtekniker på plats vid skolan

Polisens bombgrupp på plats vid skolan i Varberg Foto: Joakim Eriksson

Bombtekniker och insatsstyrkan var på plats vid skolan tidigare under torsdagen. De hittade ett föremål som de ansåg vara misstänkt farligt – som senare visade sig vara ofarligt.

– V letar efter farliga föremål. Det kan vara allt från molotovcocktails till vad som, vi tar det säkra före det osäkra. Vi utökar avspärrningen, så vi inte missar någonting. Det är ett genomsök som ska göras som kan ta flera timmar, sa Anders Wiss, lokalpolisområdeschef till SVT Nyheter Halland.

Kopplas till brand i soprum

Den gripne mannen medger att han haft att göra med branden som startade under förmiddagen i soprummet på en fastighet i centrala Varberg. Foto: Lennart Benson

Enligt polisen ska mannen också kunna kopplas till en brand i ett soprum i centrala Varberg som räddningstjänsten larmades till omkring en halvtimme innan skolattacken.

– Han medger att han har något med den branden att göra när han grips, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Polisen säger till Hallands Nyheter att mannen ska ha haft med sig någonting som liknande en molotovcocktail till skolan.

En molotovcocktail är ett slags kastvapen som består av en glasflaska fylld med en lättantändlig vätska och en tändanordning.

Den gripne mannen misstänks först ha anlagt en brand i en fastighet i centrala Varberg och sedan begått yxattacken på Peder skrivares skola. Han greps vid Håstens torg. Foto: SVT/ Google earth

En förundersökning har inletts och mannen har delgivits misstanke om följande brottsrubriceringar: misstanke om grov misshandel, grov mordbrand, grovt olaga hot, förberedelse alternativt försök till grov misshandel, och förberedelse alternativt försök till grov mordbrand på skolan.

Skolan stängd resten av veckan

Skolan stängdes efter händelsen och kommer vara stängd även under fredagen. Detta gäller även Rosenfredsskolan, uppger Varbergs kommun på sin hemsida. All undervisning på nationella program sker på distans under fredagen. Introduktionsprogrammet och gymnasiesärskolan ställer in all sin undervisning under fredagen.

Krisledningsgruppen vid Peder Skrivares skola är aktiverad och arbetar med handlingsplan och att ta hand om personal och elever, uppger kommunen.

Under fredagen har den 25-årige mannen begärts häktad vid Varbergs tingsrätt för bland annat förberedelse till mord.

Det sa polisen på presskonferensen efter skolattacken i Varberg

Nu avslutas polisens presskonferens med anledning av skolattacken i Varberg.

Polisen berättar att de har bombgruppen på plats just nu för att säkerställa att det inte finns några farliga föremål på platsen.

Har den misstänkte visat någon ånger inför händelsen?

"Det enda jag kan säga var att han var väldigt lugn vid gripandet och att han var väldigt talbar. Sedan vet jag ingenting mer. Jag har inte pratat med honom själv.", säger polisområdeschef Anders Wiss.

Hur har den misstänkte mannen planerat dådet?

"Det kan jag inte säga i nuläget. Vi håller på med förundersökning om det.", säger polisen.

Finns det något som tyder på att personen var ute efter någon särskild?

"Vi har inte den bilden. Mannen är inte förhörd något nämnvärt än.", säger polisen.

"Enligt uppgift så är det personal på skolan som har larmat." säger Maria Gustafsson. Polisen berättar att de har bra vittnesuppgifter från platsen. "Det finns en bra grund", säger Anders Wiss, lokalpolisområdeschef.

"Enligt den information som vi har fått tillgång till så finns det inget fortsatt hot" säger polisen.

"Vi aktiverade skolans krisplan, och vi har haft god kommunikation med polis och räddningstjänst under hela dagen. Vi har haft fokus på elever och personal för att få ut information." säger Maria Gustafsson, chef utbildning- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Skolan planerar att öppna upp för undervisning på plats på måndag igen.

Nu är polisen klara, och Maria Gustafsson, chef utbildning- och arbetsmarknadsförvaltningen, berättar om händelseförloppet från deras sida.

Anders Wiss får frågan om de kan bekräfta Expos uppgifter om att den misstänkte gärningsmannen ska ha delat klipp på sociala medier innan attacken. "Förundersökning pågår. Jag kan inte kommentera detaljer, och jag har inga sådana detaljer", säger Anders Wiss, lokalpolisområdeschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken mot Peder Skrivares skola

Mer i ämnet