Visa alla (2)

Brist på kockar i Halland – får hjälp från Italien

Publicerad

Det råder så stor brist på kockar i Sverige att man på vissa håll blickat långt utanför landets gränser för att hitta matlagande expertis. Restaurangägaren Dorthe Florin i Varberg hittade sin räddning – i Italien.
– Jag hade fått problem utan dem, för det finns inga kockar att få tag på, säger restaurangägaren Dorthe Florin.

Arbetsförmedlingen har tillsammans med Eures, ett nätverk som hjälper personer och företag att jobba och söka arbetskraft i Europa, hjälpt till med rekryteringen av kockarna. 

– Vi har ett bristyrkesindex som vi utgår ifrån som är baserat på intervjuer och prognoser, i det kan man se att just vad det gäller kockar så är det brist i landet, säger Viktoria Ay, Eures advicer på arbetsförmedlingen.

Bättre villkor i Sverige

Halland ligger över riksgenomsnittet när det gäller brist på kockar men nu har flera restauranger i Varberg och en i Halmstad fått hjälp med kockkrafter från medelhavet.

Restaurangägaren Dorthe Florin har anställt sex kockar från Italien den här sommaren. Hon hoppas att det blir läge att ta in dem även nästa sommar.

– Det hoppas jag verkligen, jätteroligt!

En av dem som har fått jobb på restaurangen är Alberto Peveraro. Han säger att Sverige är ett bra land att jobba i, bland annat då villkoren är bättre än i Italien. 

Se honom berätta om jobbet som kock i Varberg i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer