Arbetsförmedlingen har tillsammans med Eures, ett nätverk som hjälper personer och företag att jobba och söka arbetskraft i Europa, hjälpt till med rekryteringen av kockarna.
– Vi har ett bristyrkesindex som vi utgår ifrån som är baserat på intervjuer och prognoser, i det kan man se att just vad det gäller kockar så är det brist i landet, säger Viktoria Ay, Eures advicer på arbetsförmedlingen.
Bättre villkor i Sverige
Halland ligger över riksgenomsnittet när det gäller brist på kockar men nu har flera restauranger i Varberg och en i Halmstad fått hjälp med kockkrafter från medelhavet.
Restaurangägaren Dorthe Florin har anställt sex kockar från Italien den här sommaren. Hon hoppas att det blir läge att ta in dem även nästa sommar.
– Det hoppas jag verkligen, jätteroligt!
En av dem som har fått jobb på restaurangen är Alberto Peveraro. Han säger att Sverige är ett bra land att jobba i, bland annat då villkoren är bättre än i Italien.
Se honom berätta om jobbet som kock i Varberg i klippet.