Cykeln som kostar 42 400 kronor står nu i ett förråd. Foto: Laholms kommun

Kommunen köpte racercykel för 25 000

Uppdaterad
Publicerad

I juni köpte Laholms kommun en extrautrustad racingcykel. Men vad den ska användas till kan ingen idag svara på. Nu pågår en internutredning.

– Det är kommuninvånarnas pengar som man har hanterat på ett felaktigt sätt, säger kommunchef Peter Andreasson.

Köpet av racingcykeln, vilket Hallandsposten var först att berätta om, lämnar fler frågor än svar. Cykeln, som är en proffsracer med aerodynamisk kolfiberram, kostar 34.999 kronor hos tillverkaren Memil, men kommunens exemplar är dessutom utrustad med kolfiberhjul för en extra kostnad av 7.000 kronor. Beställare av cykeln var kulturchefen Johan Hjert som nu är sjukskriven.

– Men som svar på din fråga så är där inköpt två cyklar under året. En mountainbike och en vägcykel. Båda cyklarna används som arbetscyklar för att utveckla Laholm som cykeldestination. De köptes då pengarna fanns inom den budget jag blivit lovad, skriver Johan Hjert i ett sms till SVT Nyheter Halland och hänvisar övriga frågor till kommunchefen Peter Andreasson.

Peter Andreasson kan i sin tur varken svara på varför cykeln köptes in eller varför kommunen fick över 50 procent rabatt och enbart behövde betala 25.000 kronor.

– Det pågår en internutredning och vi kommer att göra vissa åtgärder med hänsyn till detta. Det är en betydligt större utredning som detta är en del i, säger Peter Andreasson.

Brustit i ansvar

Enligt Andreasson handlar utredningen om att ta ett helhetsgrepp kring de pengar som gått till kultur och utvecklingsprojekt. Tidigare i januari fick verksamhetschefen för kultur- och utvecklingsnämnden Ulf Mattsson lämna sin anställning efter att sommarens beachvolleyturnering i Mellbystrand resulterat i en chocknota på 1.6 miljoner över budget.

Hur ser du som kommunchef på den här situationen?

– Det är inte acceptabelt. Det är inte mina pengar och det är inte mina anställdas pengar utan det är kommuninvånarnas pengar som man har hanterat på ett felaktigt sätt. 

Hur har det kunnat bli så här?

– Jag har har börjat titta på händelseutvecklingen på vad det är som hänt under tiden. Det har brustit i kontroll. Det har brustit i ansvar och det har brustit i rapportering till nämnd. 

Ser du någon rimlig anledning till att en kommun ska köpa en racercykel?

– Nej. Inte som jag har fått beskrivet. Men jag håller som sagt på med en utredning. 

Hur ser din dialog ut med kulturchefen Johan Hjert?

– Jag har en dialog med Johan. 

Har du fortfarande förtroende för honom?

– Det vill jag inte uttala mig om. 

Del av ett samarbete

Fredrik Strid, grundare och vd för cykeltillverkaren Memil, var den som hade kontakt med Laholms kommun och säger till SVT nyheter Halland att försäljningen av racercykeln var en del av ett samarbete mellan dem och kommunen.

– Det var ren marknadsföring. Rabatten gjorde att vi fick reklamplats i bladet som gick ut för både volleybollen och cykelfesten så vi bytte väl mer eller mindre tjänster med varandra. De betalade inköpskostnader för cykeln så där hade vi inga marginaler alls. 

Enligt Fredrik Strid stod cykeln synligt exponerad under hela cykelfesten i Laholm och den hade också märkts med Laholms turistsajts logga på ramen. Allt för att bådas varumärken skulle exponeras. 

Från er sida var den här cykeln ett reklamsamarbete helt enkelt?

– Ja. Det var det definitivt. Kommunen ville exponera oss i och med att vi hjälpte dem. I ett affärssamarbete har vi marknadsfört varandra mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.