Asylboendet får egen öppen förskola

Uppdaterad
Publicerad

På Spenshults asylboende utanför Halmstad bor ett 50-tal barn i förskoleåldern. Nu får de en egen öppen förskola.

– Alla barn har rätt till förskola, säger bun:s ordförande Tove Bergman (MP).

En ny öppen förskola kommer öppna på asylboendet Spenshult utanför Oskarström. Det har barn- och ungdomsnämnden i Halmstad kommun nu beslutat.

– Alla barn har rätt till allmän förskola från tre års ålder och det gäller även asylsökande. Men när det gäller Spenshult är det inte så lätt för de som bor där att ta sig till en vanlig förskola. Då tror vi det är bättre med öppen förskola där föräldrarna ju själva är med och då får vi också möjlighet att förklara hur förskolan fungerar och det blir en lättare övergång till vanlig förskola, säger Tove Bergman (MP), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Spenshult

50 förskolebarn kan bli hundra

Bun har beslutat att lägga en halv miljon kronor på verksamheten som ska vara öppen tre timmar per dag. Pengarna går framförallt till bemanning.

– I dag finns det 50 barn i förskoleåldern, men om boendet blir fullt kan det snabbt öka till hundra, säger Tove Bergman.

Migrationsverkets lokaler får kommunen nyttja gratis.

Den öppna förskolan kommer vara öppen för alla föräldrar med småbarn i Halmstad kommun – inte bara de som bor på asylboendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spenshult

Mer i ämnet