Foto: SVT och Islamiska barn- och kulturföreningen

Kommunfullmäktige stoppar moskébygge

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Halmstad stoppar bygget av den planerade moskén på Fyllinge. Det står klart efter att kommunfullmäktiges sammanträde på torsdagen, rapporterar P4 Halland.

Bygget har under flera år varit omdiskuterat. 2017 beslutade kommunen att sälja mark till Islamiska barn- och kulturföreningen för ett moskébygge. Sedan dess har markavtalet prövats i kammarrätten, bygglov har nekats och nu sätter slutligen Halmstads kommunfullmäktige stopp för bygget i Fyllinge.

Det var i februari som kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott röstade för att stoppa det planerade bygget, ett beslut som nu även kommunfullmäktige tar.

Kommunfullmäktige var inte eniga om beslutet.C, L, V och MP röstade emot att stoppa bygget. S, M, SD och KD röstade för att stoppa bygget.

”Problem med segregation”

Socialdemokraterna föreslog under mötet att en annan plats med bättre integrationsmöjligheter skulle tas fram, det förslaget avslogs under mötet.

– Det här beror på att vi har stora problem med segregation i Halmstad och ska vi någonsin få bukt med den situationen så måste vi ta det i beaktning i varje beslut vi tar, inte minst med var vi placerar religiösa samlingslokaler, sa oppositionsrådet Stefan Pålsson (S), andre vice ordförande i Samhällsbyggnadsutskottet, till SVT i februari.

Sverigedemokraterna har tidigare sagt till SVT Halland att det finns flera anledningar till att de röstar emot bygget. Bland annat för att motarbeta segregationen och att de anser att den planerade platsen är historisk mark.

”Partier har bytt ställning”

Även Centerpartiet la fram ett yrkande under mötet. Förslaget byggde på att ge samhällsbyggnadskontoret i uppdrag att utreda och uppmärksamma behovet av samlingslokaler i en växande kommun. Även detta förslaget avslogs.

– Jag kan bara beklaga att det är ett antal partier som har bytt ställning i den här frågan, Centerpartiet kommer forsätta att verka för att möjliggöra för den här föreningen, och andra, att bygga den typen av lokaler som man önskar, säger Jenny Axelsson (C), ordförande för kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott i Halmstad kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.