Från inspelningen av ”Givandets kör och Tiggandets kör”. Foto: icia.se

Konstnär tigger om svar

Publicerad

Hur blir man en framgångsrik tiggare i Sverige? Den frågan ställer sig konstnären Cecilia Parsberg, vars utställning från och med lördagen den 3 oktober intar Varbergs konsthall.

– Barn undrar ”varför ligger den här människan på marken, ska vi ge dem pengar eller inte” och det är frågor som alla ställs inför, säger Eva Eriksdotter, som är konstnärlig ledare vid konsthallen i Varberg.

Utställningen har tidigare visats på Skövde konsthall och vid Kulturfrämjandet i Västerbotten och belyser frågor om fattigdom, ojämlikhet, rasism och vilket samhälle vi vill leva i.

– Vi tycker att det är ett högaktuellt ämne med tiggeri och även i den här utställningen som handlar om tiggare och givare.

Eva Eriksdotter menar att det är en fråga som känns angelägen att lyfta eftersom alla ser EU-migranter i sin vardag.

– Vi har inga färdiga svar men vill vara med i samhällsdebatten. Vi tar ingen politisk ställning utan vill lyfta frågor, säger hon.

Konstnären Cecilia Parsberg har bestämt titeln som är mer en fråga än ett svar och den är även den frågeställning som hon använt sig av i sina doktorandstudier i fri konst.

Hon har bland annat låtit genomföra en marknadsundersökning med frågan som lyder ”Hur blir man en framgångsrik tiggare i Sverige?”. Svaren diskvalificerar enligt Cecilia Parsberg många av de människor som tigger på Sveriges gator.

Utställningen tar även upp frågor om vilket typ av samhälle som genererar tiggeri och vilket samhälle vi är på väg att skapa, i Sverige och i Europa.

Eva Eriksdotter menar att frågan om tiggare diskuteras lika lite i Varberg som på andra ställen i Sverige och därför kommer kulturhuset även att anordna panelsamtal i november mellan politiker och eldsjälar.

– Vad ska vi göra? Det är en fråga som många inte vågar ta i. Jag tror inte att vi kan få färdiga svar men vi kanske kan öppna upp till en dialog, säger hon.

I klippet ovan kan du se ett tidigare reportage om installationen Givandets kör och Tiggandets kör, som är en del av utställningen, samt en intervju med Cecilia Parberg.

Utställningen i Varbergs konsthall pågår mellan 3 oktober 2015 och 10 januari 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer