Sven Liljhagen, ordförande för privattandläkarna i Halland. Foto: Privat/SVT

Korta köer till privatpraktiserande tandläkare i Halland

Publicerad

Medan det är långa köer till Folktandvården på flera platser i Halland är köerna till de privatpraktiserande tandläkarna försumbara.
– Det kan handla om några veckor eller månader, säger Sven Liljhagen, ordförande för privattandläkarna i Halland.

En plats hos Folktandvården i Halmstad kan ta över tre år att få, och köerna har ökat med 30 procent bara det senaste året.

– Jag känner inte till någon privat klinik som har så långa väntetider. Här i Kungsbacka har vi inte någon speciell kö, men det kan fluktuera lite. Det kan handla om några veckor eller månader.

Personalbrist

På Region Halland hänvisar man till bristen på personal, som är ett nationellt problem. Sven Liljhagen tror att det kan vara en viktig förklaring.

– Det kan absolut vara en bidragande orsak i alla fall, säger han.

Varför är det då så mycket lättare för privata aktörer att hitta tandläkare och tandhygienister?

– En skillnad kan väl vara att den privata sektorn jobbar mycket med kunderna. Det gäller att ta hand om kunderna. Sedan vet jag inte hur patientklientelet skiljer sig åt, det är svårt att bedöma.

Prisbild påverkar

Hos vissa personer kan det vara avgörande att man tror att Folktandvården är billigare, tror han. Men det stämmer inte alltid.

– Det kan finnas en viss förklaring i prisbilden. Men i praktiken stämmer det inte alltid att privata alternativ är dyrare.

Fysisk närhet tror han är en viktig faktor för många patienter.

– Man söker nog oftast i närheten av där man bor och jobbar, och där det erbjuds de öppettider som passar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer