Hummerkorven som tog Team Ästadvingård till silvret. Foto: Privat

Korv i hummer blev näst bäst i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Trots mycket hårt motstånd lyckades Team Ästadvingård från Varberg kamma hem silvermedalj i både SM och EM i samband med helgens mästerskap i grill och barbeque.

Deras bidrag bestod av en korv som gratinerats i en urgröpt hummer.

– Det känns fanstastiskt. Bara att kunna knipa en medalj gör mig väldigt stolt över laget, säger kocken Henrik Andersson.

Tillsammans med en däckmontör, en lagerarbetare och en person som arbetar på en skatehall drog han ihop Team Ästadvingård och åkte ner till skånska Brösarp under helgen. Tillsammans med 44 andra lag deltog de i kampen om att visa vem som är bäst på att grilla i både Sverige och Europa.

Variant på surf´n turf

– Det var galet motstånd. Borsett från de 15 svenska lagen fanns det även danskar, norrmän, tyskar, holländare och schweizare på plats. 95 procent av de som var där jobbar heltid med att laga mat, säger Henrik Andersson.

Lagen tävlade i tio delmoment, varav ett handlade om korv. Och för att sticka ut gällde det att tänka utanför boxen.

– Alla team fick varsin färskkorv med citron-och lakritssmak och vi valde att köra en en variant på surf´n turf. Vi gröpte ur en hummer som vi sen gratinerade korven i. Därefter förstärkte vi lakritssmaken med fänkål, anis, citron, lök och ost, säger Henrik Andersson.

Hårsmån från guldet

Och kreativteten visade sig vara lönsam. Under söndagen fick varbergarna ta emot silvermedaljen efter att ha skrapat ihop 52,35 poäng. Men det var inte långt från gulden. Segrarna vann med 52,41.

– Nu i efterhand känns det lite småsurt att vi inte kom hela vägen fram, men vi känner oss ändå nöjda, säger Henrik Andersson.

Ställer ni upp igen nästa år?

– Absolut. Det här var vår första EM-medalj och det har gett mersmak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.