SVT:s reporter Johanna Holstein rapporterade från brandplatsen Foto: SVT/Privat

Kraftig brand i centrala Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen utbröt en kraftig brand i två träbyggnader i ett industriområde på Stationsgatan i centrala Halmstad. I ett viktigt meddelande till allmänheten uppmanades alla som befann sig i närheten att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Det var klockan 14.37 som larmet om branden kom. Sjutton enheter från räddningstjänsten larmades till platsen.

– Det är en väldigt kraftig brand som håller på att gå igenom taket, sa Peter Karlborg, inre befäl hos räddningstjänsten Halmstad.

Det var två träbyggnader i ett industriområde på Stationsgatan i centrala Halmstad som brann.

– Det brinner i en kite-surflokal som är full med surfbrädor och sådan utrustning och i en lokal där det har funnits båtar och bilar, och i ytterligare en lokal där vi inte har någon uppgift om vad det är, sa Magnus Eriksson, från räddningstjänsten i Halmstad.

Under kontroll

Vid 18-tiden meddelade räddningstjänsten att branden på Stationsgatan i centrala Halmstad var under kontroll och att VMA var tillbakadraget.

– Vi går nu in i en eftersläckningsfas och kommer troligen vara kvar större delen av natten men med mindre antal folk.

SVT:s reporter Johanna Holstein rapporterade från platsen i klippet ovan.

Foto: Privat

VMA-utfärdades

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) utfärdades som uppmanade att alla som befann sig inom en radie på två kilometer uppmanades att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster samt ventilation.

Är röken från branden giftig?

– All brandrök är giftig. Alla ska stänga fönster och hålla sig inomhus, sa Magnus Eriksson, brandingenjör på räddningstjänsten i Halmstad.

Foto: Marcus Persson

”Väldigt kraftig brand”

Det finns inga rapporter om personskador. Och under lördagskvällen misstänkte polisen inget brott, det fanns även vissa oklarheter kring hur branden starade.

– Det kan vara vårdslöshet, men verkar snarare vara en olyckshändelse, vi är inte helt säkra där än men vi tror inte att det är något anlagt, säger Göran Karlbom, vakthavande befäl hos polisen.

Foto: Privat

Totalt var 18 enheter på plats under lördagens släckningsinsats.

– Stora värden kunde räddas i form av bilar och båtar i intilliggande fastigheter, säger Conny Eriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.