Ansvaret bör förstärkas och tydliggöras i lag för att sopberget ska innehålla mindre plast säger Birger Björkman, avdelningschef på Hem, men även privatpersoner måste ta ett större ansvar för att konsumera hållbart. Foto: Anna Palmgren/SVT

Kraftvärmeverket på Kristinehed största utsläpparen av koldioxid i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Obefintlig teknik, bristande krav på återvinning och konsumtionmönster – det är några av orsakerna till att kraftvärmeverket på Kristinehed i Halmstad är Hallands största utsläppare av koldioxid, drygt 88 000 ton 2020. Bakom den dystra siffran ligger plasten.

Att minska utsläppen av koldioxid är inte helt enkelt, framför allt krävs det bättre teknik, säger Birger Björkman, avdelningschef på Halmstads Energi och Miljö, Hem. Framåt menar han att samtliga aktörer måste ta ett större ansvar för plasten som säljs på marknaden och att det bör finnas större krav på att plasten ska vara återvinningsbar.

– En stekspade innehåller ungefär tre plaster idag och alla återvinns på olika sätt och det blir väldigt svårt att hitta återvinningen om vi inte ställer krav på det, säger Birger Björkman.

I dag får anläggningen även in plast som är återvinningsbar, något som ökar utsläppen i onödan.

Hallands fem största utsläppare av koldioxid 2020:

• Kristinehed avfallskraftvärmeverk: 88 270 ton

• Höganäs Sweden AB Halmstad: 19 910 ton

• Stora Enso Hylte: 8 886 ton

• Södra Cell Värö: 6 404 ton

• Halmstadsverket HVT G11 och G12: 3 842

Källa: Naturvårdsverket

Detta ingår i siffrorna

I systemet med utsläppsrätter ingår i nuläget endast fossila bränslen. Alla utsläpp omräknas till koldioxidekvivalenter. Koldioxidekvivalenter är ett mått på utsläpp av växthusgaser som tar hänsyn till att olika sådana gaser har olika förmåga att bidra till klimatpåverkan.

När man uttrycker utsläppen av en viss växthusgas i koldioxidekvivalenter anger man hur mycket koldioxid det motsvarar för att ge samma verkan på klimatet. Metan bidrar cirka 25 gånger mer till växthuseffekten än koldioxid, och ett metanutsläpp på 1 ton motsvarar därför 25 ton koldioxidekvivalenter.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet