Foto: SVT

Ökat tryck på de populära gymnasieutbildningarna

Publicerad

Allt fler elever söker sig till Halmstads gymnasieskolor och behovet av fler lokaler är stort. Men det ökade trycket påverkar också intagningskraven till de populäraste programmen, ett av dem är samhällsprogrammet på Sannarpsgymnasiet.

Sannarpsgymnasiet är en populär skola som nu kan bli svårare att komma in på. Elevantalet i kommunen stiger med tre till fyra hundra elever kommande år. Och många vill gå de populära samhälls- och naturvetenskapliga programmen.

– Det vi märkte i år var att elever inte kom in som hade velat gå på våra utbildningar. Då fick de ta sitt andrahandsval och sitt tredjehandsval. I vissa fall kan säkert det vara lika bra för eleven och i en del fall så är det kanske inte alls vad eleven egentligen ville ha, säger Rikard Sjödahl som är gymnasiechef.

Felicia Grufman Jönsson är en av eleverna på Sannarps som började ettan i år. Hon visste om att det var svårare än tidigare och ansträngde sig extra för detta.

– Man hade i bakhuvudet att det var mer folk och att det var mindre platser till gymnasiet så jag tänkte redan i nian på att få mer poäng, säger hon.

Fyllda klassrum

Det börjar bli trångt i gymnasieskolorna i Halmstad. I dag finns 3.100 platser på de tre kommunala gymnasieskolorna och inom de närmsta åren behövs ytterligare 1.600 platser. Flera beslut är tagna som uppbyggnaden av Kattegattgymnasiet.

Sannarpsgymnasiet är i behov av en utbyggnad för 300 elever. Under en längre tid har klasserna varit fulla med 32 elever i varje klass men några politiska beslut om utbyggnad är ännu inte fattade.

– Det är ett inspel från förvaltningen, men det är ingen budget som är beslutad än. Men det är signaler som vi måste ha väldigt tidigt och de har vi fått nu så det kommer vi att behandla, säger Jenny Axelsson (C) ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.