Händelsen inträffade vid Varbergs tingrätt. Foto: SVT

Kriminalvårdare lät häktad utan besökstillstånd träffa anhöriga

Uppdaterad
Publicerad

En utredning slår fast att en kriminalvårdare har brustit i säkerhetsmedvetandet, efter att ha låtit en häktad man träffa anhöriga innanför skalskyddet på Varberg tingsrätt tidigare i juni.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Mats Sjösten, Varberg tingsrätts lagman, till nyhetsbyrån Siren.

Det var under en rättegång vid Varberg tingsrätt som en åtalad man fick träffa fyra av sina anhöriga i en sluss intill domstolens häkte. Besöket, som varade i drygt två minuter, skedde trots att den åtalade satt häktad och inte hade något beviljat besökstillstånd.

”Äventyrar all säkerhet”

Det var en väktare som avbröt besöket genom att larma lagmannen. Enligt honom hade kriminalvårdaren goda avsikter, men gjorde en felaktig bedömning.

– Det äventyrar all säkerhet att släppa in främmande personer innanför skalskyddet. Såvitt jag vet var en kriminalvårdare ensam med fem personer vid ett tillfälle. Det går bara att spekulera kring vad det skulle ha kunnat leda till, säger Mats Sjösten till nyhetsbyrån Siren.

Saknas regelverk

Enligt utredningen gjorde kriminalvårdaren fel när den åtalade tilläts träffa sina anhöriga och har därför brustit i säkerhetsmedvetandet. Dock finns inget regelverk som reglerar oplanerade besök under rättegångar, och inga åtgärder eller påföljder för personalen föreslås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.