Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Arvidsson är ordförande för Grisföretagarna Halland. Han når själv inte upp till taket för stödpengarna men säger att han vet flera som gör. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Krisstödet får kritik av Grisföretagarna: ”Blir snedvriden konkurrens”

Uppdaterad
Publicerad

Krisstödet till lantbrukarna skapar snedvriden konkurrens. Det anser organisationen Grisföretagarna i Halland som nu riktar kritik mot hur stödpengarna fördelas. Eftersom det finns ett maxbelopp för stödet blir det inte rättvist då bönder med stora djurbesättningar får en mindre peng per djur, menar organisationen.

Spannet på det krisstödbeloppet, som betalas ut av staten, ligger på mellan 5 000 och 600 000 kronor. Vilken summa en lantbrukare får grundas till stor del på omfattningen av djurbesättningen.

– Det blir en konkurrensnackdel för de med riktigt stora grisbesättningar som slår över taket. De får mindre pengar per gris, säger Magnus Arvidsson, ordförande för grisföretagarna i Halland.

I klippet hör du honom berätta om konsekvenserna av hur stödet är utformat

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.