Ur polisens förundersökningsprotokoll. Foto: Polisen

Utpressad och angripen med järnrör – par åtalas

Publicerad

En 18-årig man och en 21-åring kvinna åtalas för att i samförstånd – bland annat – ha utpressat och slagit kvinnans tidigare pojkvän med järnrör i Laholms kommun.

Enligt offrets vittnesmål, i förundersökningen, ska den 21-åriga ex-flickvännen tidigare lånat pengar av honom och i november förra året ville hon ha mer. Hon ska då sökt upp mannen och de båda hamnade tillslut utanför hans lägenhet.

Utanför porten ska 18-åringen dykt upp, maskerad, och attackerat mannen med ett järnrör. Genom att sparka med benen och skydda sig med händerna kunde han komma undan och låsa in sig i bilen.

Vaknade av en smäll

Mannen flydde sedan i sin bil men gärningsmannen ska i stunden tilldelat ett antal slag mot rutan och övriga bilen. Offret valde därefter att sova i bilen.

Han ska ha vaknat av en smäll, som han tror uppstår av att bilen blir påkörd i sidan. Han säger sig därefter se 18-åringen slå med en slägga mot vindrutan. I förhöret uppger mannen  att rutan spricker och glas flyger in i bilen. Han lämnar platsen med en rivstart.

Attackerad igen

Två dygn senare ska han under natten blivit attackerad i sin lägenhet, efter att  han släppt in ex-flickvänen i huset. Även 18-åringen ska då ha smugit in.

Han vill att mannen ska betala de pengar han ”lovat” ex-flickvännen. Återigen ska offret lyckats fly med 18-åringen i hälarna.

Han får slag mot huvudet med ett järnföremål, enligt vittnesmålet, och blir träffad på armar och höften när han försöker skydda sig.

18-åringen och den 21-åriga kvinnan åtalas nu vid Halmstads tingsrätt för försök till grov misshandel, skadegörelse och försök till utpressning. De åtalas även för grov stöd för att ha tagit offrets mobiltelefon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.