Kungsbacka kommunhus. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Kungsbacka kritiseras för behandling av våldsutsatta

Uppdaterad
Publicerad

En låg servicenivå för våldutsatta i Kungsbacka kommun kan innebära att personerna inte får det stöd de behöver. Samverkan mellan nämnder som bedriver socialtjänst behöver förbättras. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Ivo har granskat hur nämnden för individ- och familjomsorg i Kungsbacka handlägger ärenden för personer som varit utsatta för våld i nära relation och barn som utsatts eller bevittnat våld av närstående.

Bland annat menar Ivo att handläggningen av ärenden behöver bli snabbare. När det gäller barn som upplevt våld pågick en av de granskade utredningarna i drygt fem månader. Ivo konstaterar att de strider mot socialtjänstlagen.

Förändringar i organisationen under 2018 har enligt utredningen lett till försämrad tillgänglighet. Exempelvis ska minskad bemanning i receptionen ha gjort det svårare att söka hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.