Kungsbacka kommun har fått ta till sovsalar och villavagnar för att klara att ge nyanlända tak över huvudet. Foto: SVT ARKIV

Kungsbacka ska ta fler än hälften av Hallands nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Halland ska ordna boende för 354 nyanlända flyktingar nästa år. Drygt hälften av dem anvisas till Kungsbackas kommun. Så här går fördelningen till.

Det handlar om personer som beviljats uppehållstillstånd i Sverige och som antingen ska slussas ut från Migrationsverkets boenden, eller kommer direkt till Sverige som så kallade kvotflyktingar.

Alla län i Sverige beräknas få ta emot färre än i fjol. I Halland har Länsstyrelsen nu, utifrån en modell som regeringen satt upp, fördelat sina 354 personer mellan kommunerna.

– Det som väger tyngst är hur arbetsmarknaden ser ut i kommunen och hur stort övrigt mottagande av nyanlända som kommunen beräknas ha, säger Thijs den Teuling, integrationssamordnare på Länsstyrelsen i Halland.

Fler flyttar till södra Halland

Med ”övrigt mottagande” menas hur många nyanlända som på eget initiativ hittar bostad och flyttar till respektive kommun.

– Och det är till de fyra sydliga kommunerna i länet om flest flyttat de senaste åren. Troligen handlar det om hur bostadsmarknaden ser ut och vilken anknytning de har till orten genom släkt och vänner, säger Thijs den Teuling.

Därför, menar länsstyrelsen, att Varberg och Kungsbacka ska dra ett tyngre lass för de som anvisas en bostadsort.

Bostadsbrist

Kungsbacka har även under 2018 tagit emot mest i Halland och har fått ta till sovsalar och villavagnar för att klara av att ge tak över huvudet.

Vilken hänsyn tas till att det råder stor bostadsbrist i både Kungsbacka och Varberg?

– I regeringens fördelningsmodell vägs inte bostadsmarknaden in, säger den halländske integrationssamordnaren Thijs den Teuling.

För varje mottagen nyanländ personer får kommunen en påse pengar av staten. Under 2018 ligger schablonbeloppet på 133 200 kronor för personer upp till 65 år, och 80 300 kronor för de som är äldre.

Så många flyktingar ska Hallands kommuner ta emot

Kungsbacka: 186

Varberg: 98

Halmstad: 37

Falkenberg: 20

Laholm: 8

Hylte: 5

Hela Halland: 354

Hela Sverige: 9 000

(Siffran gäller antal nyanlända personer med uppehållstillstånd som anvisas en kommun när de slussas ut från Migrationsverkets boende)

Källa: Länsstyrelsen i Halland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.