Kungsbacka städar bort parfymerna

Publicerad

Nu är det luktfritt som gäller i Kungsbacka. Kommunens lokalvårdsverksamhet har gått in hårt för att komma bort från parfymerade rengöringsprodukter och minska antalet kemikalier.

– Det blir rent och fint. Bara doften är borta, säger Sandra Einhaus, miljösamordnare Lokalvård.

Sedan årsskiftet är 95 procent av de rengöringsmedel som kommunala Lokalvård köper in parfymfria och miljömärkta. Man har även genomfört en kampanj för att få omgivningen att förstå att det kan vara rent även om det inte luktar parfym.

– Vi har fått fantastisk feedback från medarbetare i kommunen. Äntligen! säger de och kan inte alla andra också göra så, säger Sandra Einhaus.

Astma- och allergiförbundet vill att mer ska göras

Kungsbacka är inte ensam. Många kommuner, landsting och verksamheter arbetar för att få bort parfymer, men enligt Dennis Bokedal vid Astma- och allergiförbundet går trenden snarare mot mer parfymer i våra offentliga utrymmen.

– Köpcentrum använder sig av parfymmaskiner för att doftsätta anläggningarna för att det ska lukta gott och uppmuntra till att handla mycket, säger han.

Enligt Astma- och allergiförbundet visar forskning att cirka sex procent av alla vuxna har så kallad sensorisk hyperreaktivitet och besväras av dofter. Symptomen kan vara bland annat hosta, rinnande ögon, snuva huvudvärk och yrsel. Och för många får det stora konsekvenser i vardagen.

– En del blir isolerade i sina hem och kan inte gå och handla eller åka med kollektivtrafik. Det finns också extremfall där man har på sig en maskin på ryggen som ger frisk luft till en andningsmask, säger Dennis Bokedal.

I Kungsbacka är de nöjda med sin insats

Vad gäller de parfymer som personalen har på sig, har Lokalvård i Kungsbacka än så länge inga regler. Men Sandra Einhaus är nöjd med hur långt de har kommit och hoppas snart kunna miljödiplomera verksamheten.

– Vi har drygt 140 medarbetare och städar cirka 200 000 kvadratmeter varje dag och ju mindre parfymer och kemikalier vi använder desto bättre, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer