Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Klicka på klippet för att höra Ulrika Granfors, chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Kungsbacka kommun, berätta varför de nu väljer att satsa på metoden. Foto: Gorm Kallestad/TT/SVT/Arkivbild

Kungsbacka vill minska ungdomars krökande – med ineffektiv metod

Uppdaterad
Publicerad

Öckerömetoden, som ska minska ungdomars drickande, har visat sig inte fungera. Ändå väljer Kungsbacka kommun nu att satsa närmre 50 000 kronor på att införa metoden i kommunen under ett års tid.

Öckerömetoden utvecklades i början av 2000-talet och är tänkt att minska drickande bland ungdomar genom att stärka motståndet hos föräldrarna. Men enligt en studie vid Malmö Universitet har metoden ingen effekt.

Klicka på klippet ovan för att se Ulrika Granfors, chef för kultur– och fritidsförvaltningen, berätta varför Kungsbacka kommun väljer att använda metoden trots studiens resultat.

Kungsbacka-Posten var först med att rapportera om nyheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Håkan Fransson om den vetenskapliga studien. Foto: SVT

”Öckerömetodens mål är att minska alkoholkonsumtionen bland ungdomar genom att öka föräldrars och andra vuxnas restriktiva attityder och förhållningssätt till alkoholkonsumtion bland ungdomar. Metoden har beskrivits som en helhetslösning med lokala drogförebyggare i fokus. Uppföljning sker genom årliga lokala drogvaneundersökningar som återrapporteras till föräldrar, politiker och allmänhet. Fokus för metoden är alkohol, men målet är att indirekt påverka även annan drogkonsumtion och normbrytande beteenden. ANDT står för alkohol, narkotika, doping, tobak och kommunen arbetar för att förebygga bruk och missbruk tidigt.”

Källa: Öckerö kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer