Klicka på klippet för att höra Ulrika Granfors, chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Kungsbacka kommun, berätta varför de nu väljer att satsa på metoden. Foto: Gorm Kallestad/TT/SVT/Arkivbild

Kungsbacka vill minska ungdomars krökande – med ineffektiv metod

Uppdaterad
Publicerad

Öckerömetoden, som ska minska ungdomars drickande, har visat sig inte fungera. Ändå väljer Kungsbacka kommun nu att satsa närmre 50 000 kronor på att införa metoden i kommunen under ett års tid.

Öckerömetoden utvecklades i början av 2000-talet och är tänkt att minska drickande bland ungdomar genom att stärka motståndet hos föräldrarna. Men enligt en studie vid Malmö Universitet har metoden ingen effekt.

Klicka på klippet ovan för att se Ulrika Granfors, chef för kultur– och fritidsförvaltningen, berätta varför Kungsbacka kommun väljer att använda metoden trots studiens resultat.

Kungsbacka-Posten var först med att rapportera om nyheten.

Öckerömetoden beskrivet på Öckerö kommuns hemsida:

”Öckerömetodens mål är att minska alkoholkonsumtionen bland ungdomar genom att öka föräldrars och andra vuxnas restriktiva attityder och förhållningssätt till alkoholkonsumtion bland ungdomar. Metoden har beskrivits som en helhetslösning med lokala drogförebyggare i fokus. Uppföljning sker genom årliga lokala drogvaneundersökningar som återrapporteras till föräldrar, politiker och allmänhet. Fokus för metoden är alkohol, men målet är att indirekt påverka även annan drogkonsumtion och normbrytande beteenden. ANDT står för alkohol, narkotika, doping, tobak och kommunen arbetar för att förebygga bruk och missbruk tidigt.”

Källa: Öckerö kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.