Håkäringen som fångades av fritidsfiskaren Mattias Jonsson var 335 cm lång och 150 cm i omkrets. Foto: Magnus Durell/Privat

Kungsbackabo slog nytt sportfiskerekord

Publicerad

Kungsbackabon Mattias Jonsson kan titulera sig som innehavare av ett svenskt sportfiskerekord. Detta efter att Sveriges sportfiske-och fiskevårdsförbund nu godkänt den haj som han fångade i Skagerrak tidigare i somras.

Det i slutet av juli som Mattias Jonsson och hans kompisar tog båten ut till havs. På natten högg det till på kroken. Den fisk som drogs upp var en 335 centimeter lång håkäring, eller grönlandshaj som den också kallas.

Efter bildtagning och lättare dokumentation släpptes håkäringen tillbaka i vattnet.

Över 250 kilo

– Det var ju en jättefisk, så jag hade det lite på känn. Men det känns jätteroligt, säger Mattias Jonsson, som började sin sportfiskekarriär som tvååring.

Under fredagen offentliggjordes att den enorma fångsten godkänts av Sveriges sportfiske-och fiskevårdsförbund. Uppskattningen är att den väger mellan 260 och 285 kilo. Av de cirka 30 exemplar av hajtypen som registrerats hos förbundet är Mattias Jonssons den största.

– Det blir svårt att toppa det här i Sverige. Men nästa utmaning kanske blir att fånga en hälleflundra, vilket jag verkligen kommer behöva slita för. Det är svårt, säger Mattias Jonsson.

Håkäring

Visa
  • Heter Somniosus microcephalus på latin
  • Kallas även för grönlandshaj
  • Näst största hajarten i Norden efter brugden
  • Kan bli uppemot 400 år gammal

Källa: sportfiskarna.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer