”Jag kunde inte förstå varför jag inte kunde få ökad tjänst,” säger kvinnan till SVT Nyheter Halland. Bilden är ett montage. Foto: TT

Kungsbackakvinna: ”Jag blev diskriminerad på grund av graviditet”

Publicerad

En kvinna i Kungsbacka kommun upplever att hon blivit diskriminerad på sin arbetsplats på grund av graviditet. Nu inleder Diskrimineringsombudsmannen, DO, en tillsyn av arbetsplatsen.

Kvinnan, som jobbar 90 procent på ett äldreboende, bad i somras sin chef om ökad sysselsättningsgrad. I samband med det berättade kvinnan även att hon var gravid. Chefen lovade då att återkomma med besked efter sin semester, något som enligt anmälan inte skedde. Inte heller när kvinnan vid flera tillfällen påminde chefen fick hon något svar. I september fick dock flera av kvinnans kollegor erbjudande om att gå upp i tjänst.

– Det kändes konstigt eftersom jag ändå jobbat på företaget längst av de här personerna. Jag kunde inte förstå varför jag inte kunde få ökad tjänst när de fick det, säger kvinnan till SVT Nyheter Halland.

Olagligt, menar chefen

I anmälan framkommer att chefen hävdar att det inte skulle gå att utöka kvinnans tjänst, för att schemat inte skulle gå att få ihop på ett lagligt vis. Trots det ska en av kvinnans kollegor fått ökad sysselsättning till 100 procent. ”Jag känner mig diskriminerad och missgynnad pga graviditet för att jag inte fick samma möjlighet som vissa av mina kollegor att gå upp i tjänst,” skriver kvinnan i anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.