Mira Wallin är en av de som lär sig svetsa och programmera under veckan. Kursen har fått henne att fundera på att läsa teknik i stället för natur på gymnasiet, precis vad verksamhetsledare Maria Lejon hoppas på. Foto: Linnea Nybogård/SVT

Svetsning ska locka fler tjejer till tekniska yrken

Uppdaterad
Publicerad

Komtek, kommunal teknikskola i Falkenberg, vill att fler tjejer ska vilja utbilda sig inom teknikområdet. Därför har man hållit en kurs för åtta högstadietjejer för att visa vad det kan innebära att arbeta inom olika tekniska yrken.

Under veckan har tjejerna bland annat varit på studiebesök hos olika teknikdrivna företag och fått testa svetsning, lödning, programmering och att göra ritningar i CAD.

”De vet inte att det är roligt”

Maria Lejon, verksamhetsledare för Komtek i Falkenberg, säger att det finns många aktörer som önskar att tonårstjejer ska vara mer nyfikna på teknik men att det kan vara svårt för industribranchen att nå unga tjejer.

– De vet inte om att det är roligt, det är vår stora nöt att knäcka, säger Maria Lejon.

I klippet får du följa med in i verkstaden när tjejerna lär sig svetsa en ljusstake.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.