Jeff Ahl anmälde händelsen där en kvinna ska ha spottat Ahl i ansiktet i samband med ett valmöte på Stortorget i Halmstad. Foto: SVT

Kvinna åtalas för att ha spottat riksdagsman i ansiktet

Publicerad

En kvinna anklagas för att ha spottat dåvarande riksdagsledamoten Jeff Ahl i ansiktet. Kvinnan själv menar att hon skrikit så saliven stänkt.

Det var i samband med ett valmöte på Stortorget i Halmstad i september 2018 som händelsen som nu lett till åtal inträffade. Kvinnan ska enligt egen utsago ha befunnit sig på torget av en slump och upplevt en hotfull stämning där en för henne obekant man ropade ”Sverige åt svenskarna” med höjd arm.

Hon menar att hon ville markera sitt ogillande och därför ropade ”Bu” när mannen passerade. Kvinnan medger att det kan ha stänkt, till följd av riklig salivproduktion av medicinska skäl.

Dåvarande riksdagsledamoten Jeff Ahl menar dock att kvinnan medvetet spottat honom i ansiktet och anmälde händelsen till polisen direkt på plats. Incidenten filmades av en person som närvarade på mötet och videon utgör en del i bevismaterialet.

Ahl valdes in i riksdagen 2014 som medlem i SD. Våren 2018 bytte han till Alternativ för Sverige och förlorade därför sin plats efter riksdagsvalet samma år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer