Kvinnan frias från det misstänkta mordet i Åsa. Foto: Joakim Eriksson/Agenda Foto

Kvinna frias från misstänkta mordet i Åsa

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna i 45-årsåldern, som åtalats för mordet på en man i Åsa i Kungsbacka kommun,  frias. Varbergs Tingsrätt slår fast att kvinnan visserligen knivhögg mannen, men frikänner henne från mordmisstankarna.

Den aktuella natten, 29 januari 2021, hade mannen och kvinnan druckit alkohol och mannen ska ha blivit våldsam. I ett reflexmässigt försvar knivhugger kvinnan mannen två gånger. Åklagaren yrkade på fängelse i 16 år för mord.

Din klient frias helt från brott, hur ser du på det?

– Man kan väl säga att det var lite mer än vad min klient hade vågat hoppats på. Det är ju så att när man har utsatts för ett angrepp så har man rätt att försvara sig, säger advokat Elisabeth Johansson till SVT Nyheter Halland.

Enligt en rättspsykiatrisk undersökning lider kvinnan av en intellektuell funktionsnedsättning och vid den aktuella situationen ska hon uppfattat händelsen som livshotande. Tingrätten menar att kvinnan befann sig i en nödvärnssituation men att våldet som användes inte stod i proportion till situationen.

Funktionsnedsättningen ska dock påverkat hennes omdömesförmåga och impulskontroll vilket gjorde det svårt för henne att besinna sig. Kvinnan bär därför inte ansvar för mord, menar tingsrätten.

Kvinnan har hela tiden förnekat brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.