Arkivbild. Foto: TT

Kvinna hade lösa cementklumpar i kroppen

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Laholms kommun fick svåra smärtor och problem att röra benet efter en höftledsoperation. Cementklumpar hade lossnat och när de togs bort drabbades hon av en omfattande inflammation.

Problemen började när kvinnan opererades på grund av en utsliten höftled i oktober 2014. Efter operationen fick kvinnan kraftig smärta runt ljumsken och höftböjarmuskeln som inte ville ge med sig. Hon fick även svårigheter att lyfta ena benet.

Efter en röntgenundersökning upptäcktes cementklumpar i vävnaderna utanför protesen.

Problem efter operation

Först i juni 2015 opererades cementklumparna bort. Kort därefter uppstod dock nya problem. Kvinnan fick ihållande feber, yrsel och huvudvärk på grund av en infektion som inte upptäcktes förrän i augusti.

I sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg som inkom i februari 2016 skriver kvinnan att hon fortfarande inte är återställd hon att önskar att operationen gjorts tidigare så att hon inte hade behövt gå med svåra smärtor i över sju månader.

Olika läkare

Inspektionen för vård och omsorg skriver i sitt beslut att patienten inte fick sakkunnig och omsorgsfull vård och att bristande läkarkontinuitet kan ha bidragit till försenad diagnos och adekvat vård och behandling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.