Kvinnan anser sig missförstådd. Foto: SVT

Kvinna stalkade man på nätet – döms för ofredande

Uppdaterad
Publicerad

En 27-årig kvinna från Halmstad uppvaktade en man på sociala medier, sms och via brev mot hans vilja under en period om drygt två månader förra året. Kvinnan var tidigare okänd för mannen, och nu döms hon för bland annat ofredande.

Kvinnan döms också för olaga hot eftersom vissa av meddelandena innehöll hot som kunde tolkas som dödshot eller som var ämnade att skrämma mannen.

Det började med att kvinnan gratulerade på hans födelsedag genom facebook. Mannen tackade och frågade samtidigt vem hon var eftersom han inte kände till henne sedan tidigare.

Efter en tid började kvinnan kontakta mannen mer intensivt. Hon laddade ner bilder på honom från hans konton på sociala medier, och la ut dem på hennes egna sociala medier.

Hotfullt innehåll

Kvinnans ofredande eskalerade till över 200 sms, meddelande på Facebook och brev i brevinkastet. Innehållet i meddelande upplevde mannen som hotfulla då hon bland annat skrev om döden.

Trots att mannen bad kvinnan sluta kontakta honom fortsatte hon. Vid ett tillfälle befann sig kvinna utanför mannens dörr, vilket han såg genom titthålet.

Kvinnan uppger att hon känt sig missförstånd och fortsatte att höra av sig till mannen efter att han bett henne sluta eftersom hon ville förklara sig. Tingsrätten gör bedömningen att hon är skyldig till ofredande och olaga hot. Hon döms till villkorlig dom och dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.