När föraren blåste i alkomätaren konstaterades att han var påverkad. Foto: TT

Kvinna stoppade rattfyllerist – hyllas av polisen

Uppdaterad
Publicerad

En alkoholpåverkad person satte sig bakom ratten, men en kvinna som såg händelsen tänkte inte låta föraren köra långt. Hon följde efter och stoppade honom – ett initiativ som nu hyllas av polisen.

– Fantastiskt bra gjort, säger polisens presstalesperson.

Det var vid halv tio på lördagskvällen som en kvinna ringde in till polisen och tipsade om en full person som precis startat sin bil i Åsa, Kungsbackas kommun.

– Hon kör efter bilen en stund och ser att han kör illa. Hon får stopp på bilen och pratar med föraren, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

Föraren, en man i 40-årsåldern ska ha varit tydligt berusad och när polisen kommer till platsen blåser han positivt.

Uppskattat initiativ

– Det var väldigt bra gjort av anmälaren som kört efter mannen och stoppat och pratat med honom. Fantastiskt bra gjort! Sådana initiativ gillar vi.

Att folk hör av sig till polisen med tips om rattfulla personer är inte ovanligt. Det händer också att nycklarna tas ifrån de som vill köra trots alkoholpåverkan, men att följa efter en påverkad förare på det här viset är inte speciellt vanligt enligt Peter Adlersson.

Finns en risk

Men att uppehålla en påverkad person är inte alltid helt riskfritt.

– Det kan finnas flera faror men man får bilda sig en uppfattning innan. Om det är någon som är aggressiv får man backa därifrån, säger Peter Adlersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.