Foto: SVT

Kvinnan med handväskan avtäckt

Uppdaterad
Publicerad

Varbergs kommun sa nej till den omdiskuterade konstgåvan med namnet ”Med handväskan som vapen”. Under söndagen fick statyn trots allt en plats i staden.

Skulpturen med namnet ”Med handväskan som vapen” nobbades först av Växjö kommun. Varbergsprofilen och hotellägaren Lasse Diding köpte då skulpturen och ville skänka den till Varbergs kommun. Kommunen sa nej men statyn fick en tillfällig plats på Varbergs fästning under en utställning av Varbergs Museum.

Läs mer: Kvinnan med handväskan till Varberg

Nu har Hallands kulturhistoriska museum tackat ja till att ta emot konstverket. Under söndagen avtäcktes statyn vid Villa Wäring där den kommer att stå tillsvidare.

Omdiskuterad staty

Statyn har varit omdiskuterad. Bland annat finns dem som menar att den är våldsbejakande.

Förlagan till konstverket är ett känt fotografi från 1985 där en dam attackerar nazister med sin handväska. Även anhöriga till kvinnan på fotografiet är negativa till att statyn är publik. Men konstnären Susanna Arwin ser positivt på att den nu fått ett hem.

– Det är synd att den blivit en så politisk fråga för den har inte med politik att göra. Den handlar om den vanliga lilla människan, säger Susanna Arwin till Hallands Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.