Foto: SVT

Kvinnor ska skruva ihop 25.000 nya soptunnor

Uppdaterad
Publicerad

Nya källsorteringssystemet i Laholm ska bidra till att få in fler kvinnor på arbetsmarknaden.

– Det finns flera vinster i det här, säger kommunrådet Elisabet Babic (M).

Med start om ett år ska alla fastighetsägare i Laholm få nya fyrfackskärl för källsortering. En soptunna ska bytas ut mot två.

Företaget som tillverkar dessa levererar 25 000 kärl i delar.

Dessa ska monteras ihop. Och nu har kommunen beslutat att göra det som ett arbetsmarknadsprojekt enbart för kvinnor.

Utrikesfödda

Under 2018 och halva 2019 ska åtta kvinnor, i samverkan med arbetsförmedlingen, få jobb med att montera ihop de nya sopkärlen.

– All forskning och alla siffror visar att det är kvinnorna som har svårast att komma in på arbetsmarknaden. Jag tror att det finns utrikesfödda kvinnor som kan komma in på det här sättet, eftersom arbetslösheten hos inrikesfödda inte är så hög just nu, säger Elisabet Babic.

Billigare

Projektet kostar kommunen 3,1 miljoner kronor. Nästan en miljon billigare än att lägga ut arbetet på en privat firma, enligt kommunens beräkningar.

Finns det inte en risk att ni tar jobb från det privata näringslivet?

– Vi tittade på att lägga ut alltihopa på ett företag. Men det finns flera vinster i att göra på det här sättet, utöver själva kostnaden. Med fler i arbete ger det också fler skattebetalare i kommunen, säger Elisabet Babic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.