• Viktigt meddelande:

    Det brinner på Sävar såg strax utanför Umeå med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i vindriktningen att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Arbetslösheten i Halland var i januari den lägsta sedan 2010. Foto: SVT/ arkiv

Lägsta arbetslösheten på nio år i Halland

Publicerad

Arbetslösheten i Halland har fortsatt minska i början av 2019 och nu är siffran den längsta sedan 2010, uppger Arbetsförmedlingen när januaristatistiken släppts på tisdagsmorgonen.

Arbetslösheten i Halland i januari ligger på 6 procent, enligt Arbetsförmedlingen. Så låg har siffran inte varit på nio år.

Lägst är arbetslösheten i Kungsbacka och högst i Hylte kommun.

Svårt för utlandsfödda kvinnor

– Däremot är arbetslösheten bland utomeuropeiskt födda kvinnor ett fortsatt bekymmer. Orsakerna är flera och som ett exempel har norra Halland fått ta emot kvotflyktingar där en fjärdedel av kvinnorna saknar en formell utbildning, säger Peter Nofors, Arbetsförmedlingen arbetsmarknadsanalytiker i Halland, i ett pressmeddelande.

Ungdomsarbetslösheten

Under januari varslades 106 personer i Halland. Då räknas inte storvarslet på 50 personer på Ages i Kinnared in som lades strax efter månadsskiftet förra veckan.

Ungdomsarbetslösheten – för åldern 18 till 24 år – i Halland ligger 7,2 procent, vilket är en knapp procentenhet lägre än vid samma tid i fjol.

Fakta/ Så många är arbetslösa i din kommun

Visa

Falkenberg – 5,9%

Halmstad – 8,1%

Hylte – 9,7%

Kungsbacka – 3,3%

Laholm – 6,4%

Varberg – 4,7%

(Siffrorna visar öppet arbetslösa plus personer i program med aktivitetsstöd)

Källa: Arbetsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer