Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Laholms skolor hanterar kränkningar olika – kritik i revisionsrapport

Uppdaterad
Publicerad

Personalen vet inte alltid vad de ska anmäla och det saknas en tillräcklig analys av arbetet för att motverka kränkande behandling både på förvaltningsnivå och på vissa skolor, konstaterar kommunens revisorer i en uppföljning till den rapport som kom 2022.

Det finns skolor där personalen är osäker på gränsdragningen för vad de ska anmäla och det råder osäkerhet bland personalen kring hur de ska arbeta för att upptäcka kränkningar på nätet.

Det är ovanligt att revisorerna gör en uppföljningsgranskning men i det här fallet ansågs det nödvändigt.

– Vi ser allvarligt på bristerna och vill försäkra oss om att sker en förändring, säger Kristian Einarsen (MED), ordförande för revisionen Laholm till SVT.

Barn- och ungdomsnämnden bedriver delvis ett ändamålsenligt arbete med att motverka kränkande behandling och främja likabehandling inom grundskolan, skriver man i rapporten. Men det skiljer mellan hur skolorna gör, vilket riskerar likvärdigheten.

Brister på förvaltningsnivå

Revisorerna bedömer att det saknas tillräcklig analys av arbetet för att motverka kränkande behandling både på förvaltningsnivå och på vissa skolor.

En av åtgärderna som revisorerna vill se är en systematisk kontroll av hur ärenden om kränkande behandling utreds inom rimlig tid.

Även Skolinspektionen ser fortfarande brister när det gäller åtgärder mot kränkande behandling på Lagaholmsskolan, något SVT nyheter Halland nyligen rapporterade om.

Nämnden ska nu svara revisorerna hur man tänker åtgärda bristerna.

Ahlaskolan 20

Genevadsskolan 0

Glänningskolan 6

Hishultsskolan 7

Knäredsskolan 11

Lagaholmsskolan 6

Mellbystrandsskolan 2

Parkskolan 7

Skottorpsskolan 6

Vallbergasskolan 54

Veingeskolan  ÅK F-6 14

Veingeskolan ÅK 7-9 7

Våxtorpsskolan ÅK F-6 9

Våxtorpsskolan ÅK 7-9 0

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.