Jan-Erik Mattsson och fru Catharina Svala framför det gamla huset som de rustade upp. Foto: Privat

Laholmspar rustade upp ruckel till klimatsmart hem

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna har varit många på SVT Nyheter Hallands reportage om Emilia Lindholm som köpte ett ödehus i Falkenberg. Men hon är inte ensam om att ha gjort såhär. Nu vill laholmarna Jan-Erik Mattsson och Catharina Svala dela med sig om hur de rustade upp ett gammalt ruckel till ett klimatsmart och resurssnålt hem på 90-talet.

– Vi har båda länge arbetat med och varit intresserade av gamla byggnader, energi och resurshållning.

Det var år 1994 som Jan-Erik kom över ett gammalt hus, ett dödsbo, utanför Ränneslöv i Laholms kommun. Ursprungligen byggdes huset på 1890-talet. Därefter har det renoverats några gånger. Men när det var Jan-Eriks tur att ta över var byggnaden i mycket dåligt skick.

Flyttade in 1998

– Golvet hade börjat murkna och elsystemet var kasst. Avloppet var bara ett litet rör som gick ut i sanden på utsidan, berättar han.

Såhär såg huset ut när Jan-Erik Mattsson köpte det 1994. När bilden tas har han hunnit ta bort lite masonit samt täckt ett trasigt fönster med plast. Foto: Privat

Han började renovera det efter hand. Några år senare kom Catharina Svala in i hans liv och 1998 flyttade de in i huset tillsammans.

I dag är det ett resurssnålt och klimatsmart modernt hem som kostar under 2 000 kronor i månaden att bo i.

Blir aldrig helt klar

– Resultatet har blivit en mycket låg boendekostnad, en hög grad av återanvändning och återvinning av byggmaterial, solfångare på taket, vindkraftsandelar som täcker husets elanvändning och en liten användning av vatten med liten tillförsel av näringsämnen till grundvattnet, säger Jan-Erik Mattsson.

Men renoveringen av huset pågår fortfarande.

– Hus blir man aldrig riktigt klar med, skrattar Catharina Svala.

1. Kontrollera noga vad på huset som kan återanvändas.

2. Ta kontakt med föreningar (exempelvis Föreningen för halländska hus och gårdar), men även Länsstyrelsen och Kulturmiljö Halland. Där finns mycket kunskap om gamla hus.

3. Kontakta personer som kan hus och som inte har vinstdrivande intressen. Byggfirmor vill sälja in nya varor till dig som husögare. Man måste ställa sig frågan om man verkligen behöver byta ut materialet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer