Foto: Ronny Hartman/AFP och Adam Ihse/TT

Läkemedelsverket om missen – ingen risk för de vaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

Sent på fredagseftermiddagen meddelade Läkemedelsverket att det inte föreligger någon risk för de som fått det fellevererade vaccinet från Moderna – samt att de inte heller behöver vaccineras om.

– Irriterande, säger Carolina Samuelsson, chef för Hallands sjukhus.

Det var på torsdagen som ivapersonal på Hallands sjukhus vaccinerades med Modernas vaccin. På kvällen stod det klart att doserna transporterats i för låg temperatur. Totalt fem regioner har drabbats av missen från Apoteket AB som ansvarar för leveransen.

Frågorna kring riskerna med detta för de som redan fått vaccinet har varit många.

”Skapar merjobb”

På fredagseftermiddagen meddelar Läkemedelsverket till Apoteket AB att vaccinet inte tagit skada av de låga temperaturerna. Det föreligger inte heller någon risk för de som fått vaccinet och de behöver inte heller vaccineras om. Däremot ska doser som inte redan använts kasseras, säger Läkemedelsverket i ett uttalande till Hallands Nyheter. Något som bekräftas av Carolina Samuelsson, chef för Hallands sjukhus, SVT Halland har dock inte fått detta bekräftat från Läkemedelsverket.

– Det var ett väntat och glädjande besked. Men det är samtidigt irriterande och skapar merjobb för oss när vi nu står med 250 oanvändbara doser. Det innebär att vi inte kommer kunna vaccinera vårdpersonal under måndag och tisdag nästa vecka som planerat. För våra enskilda medarbetare är det klart att det är frustrerande när de får grusade förhoppningar om att kunna vaccinera sig för att känna sig tryggare i sitt arbete, säger hon.

Gummiproppen kan möjligen skadas

Läkemedelsverket meddelar att de inte kan ställa upp på en intervju om vaccinet, men Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare vid Läkemedelsverket, lämnar följande kommentar via mejl:

”Vi kan verifiera att vaccinet i sig inte tar skada av den låga temperaturen. Möjligen kan gummiproppen på vialerna ta skada av för låg temperatur. Vi anser därmed att det inte föreligger någon risk för de som fått av de aktuella vaccindoserna, och inte heller att de behöver vaccineras om”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.