Lena Sommestad. Foto: SVT

Landshövdingen ska stötta

Uppdaterad
Publicerad

Många har reagerat efter beskedet att Ringhals 1 och 2 kan stängas i förtid. På länsstyrelsen kom beslutet som en överraskning

– På lång sikt så innebär det här en väldigt stor förändring för Halland. Det här är en av våra största industriarbetsplatser. Viktig eftersom den kräver hög kompetens för de som arbetar där och det innebär en kraftig omläggning i politik från Vattenfalls sida.  För bara ett par tre månader sedan arbetade vi  på Länsstyrelsen med frågan om ersättningsreaktorer på Ringhals. Så då var siktet inställd på en långsiktig utbyggnad och att man skulle satsa på kärnkraften. Nu får vi ett helt motsatt besked, säger Lena Sommestad som är landshövding och chef för Länsstyrelsen i Halland.

På tisdagen berättade vattenfall att de vill stänga reaktorerna Ringhals 1 och 2 tidigare än planerat, redan 2018 till 2020 istället för 2025. Ett besked som om det blir verklighet kommer att påverka många halläningar som är anställda på och kring kärnkraftverket. Vattenfall är huvudägare till Ringhals där det jobbar runt 1700 personer från företagets sida menar man att en minskad bemanning kan ske på sikt men det är oklart hur många det kan drabba i Varberg.

Ringhals

Men länsstyrelsens chef ser ändå positivt på framtiden.

– Det innebär en utmaning både för Halland och Varbergs kommun att se till att utveckla nya jobb som också kvalificerade och jag hoppas ju på att Vattenfall och andra ska se Norra Hallands potential när det gäller energiproduktion.

Vad kan länsstyrelsen göra för de som riskerar att förlora jobb?

– Tidigare har vi länsstyrelsen till exempel i Hyltebruk har vi jobbat i projekt där vi har stöttat i aktiva projekt där man har jobbat aktivt med att bistå arbetsförmedlingen att hitta nya jobb. Så den typen av insatser kan länsstyrelsen göra och det är vi beredda att stötta i den typen av insatser som kan behövas i det här läget.

För att Vattenfalls inriktiningsbeslut om att stänga reaktorerna ska gå igenom krävs det att Ringhals styrelse klubbar igenom beslutet. Ringhals ägs till ungefär 70% av Ringhals och 30% av EON.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ringhals

Mer i ämnet