Över 1 000 personer väntar på plats i folktandvården – kan ta flera år. Foto: SVT

Längre kö till Folktandvården i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

En plats till Folktandvården i Halmstad kan ta över tre år. Köerna har ökat med 30 procent bara det senaste året.

Det är stora köer på flera platser i Halland. Mest har det ökat i Halmstad. Förra året väntade 962 personer på att listas hos Folktandvården. Nu väntar hela 1 258 Halmstadbor på en plats, vilket är en ökning med 30 procent.

– Vi har gjort en satsning på att halvera köerna, men på grund av att det saknas tandläkare och tandhygienister, samt att inflyttningen ökar, så ökar också köerna, säger Kristin Gustafsson, klinikchef på Folktandvården city i Halmstad.

Enligt Tommy Rydfeldt (L) som är närsjukvårdsnämndens ordförande på Region Halland är personalbristen ett nationellt problem.

– Tyvärr är det så att vi inte får bukt på problemen i vissa delar av Halland. Vi har en brist på tandläkare och tandhygienster och det är ett nationellt problem. Man har utbildat alldels för få, säger han.

I klippet ovan berättar Tommy Rydfeldt (L) om vad köerna beror på och hur det skulle kunna lösas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.