Hör Cecilia Lindgard, planarkitekt på Laholms kommun i klippet. Foto: SVT

Länsstyrelsen: Olämpligt att bygga på sanddynerna

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen menar att det vore olämpligt att bygga hus på sanddynerna, samt på den plats där hotellbyggnaden ska stå.

Laholms kommuns planer på ett hotell vid stranden i Mellbystrand diskuteras flitigt bland invånarna. Kommunen har samlat in alla synpunkter och Länsstyrelsen i Halland menar att det vore olämpligt att bygga hus på sanddynerna, på grund av erosion, alltså att det kommer nöta ner sanddynerna som spelar en viktig roll mot den stigande havsvattennivån, samt att det påverkar djurlivet.

De menar även att platsen där hotellet ska stå också kan bidra till erosionsproblem, eftersom havsvattennivån kan ha nått den delen år 2100.

De rödmarkerade områdena avråder Länsstyrelsen från byggnation. Foto: Länsstyrelsen

Planarkitekten: ”De studier vi gjort visar på att det är möjligt”

Laholms kommun har gjort flera utredningar, som visar på vilken miljöpåverkan ett bygge av hotell och tillhörande hus på sanddynerna skulle ha. De har även visat på att hotellet inte kommer att innebära att grannarna hamnar i skugga. Nu ska kommunen titta på de ändringar som behöver göras.

– De här fördjupade studierna vi har gjort visar på att det är möjligt, frågan är bara hur, säger Cecilia Lindgard, planarkitekt på Laholms kommun.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.