Åke Eriksson och några av hans mjölkkor. Foto: SVT

Lantbrukare vittnar om bättre skördeår jämfört med 2018

Uppdaterad
Publicerad

Åke Eriksson var en av många lantbrukare i Halland som drabbades när torkan tog ett järngrepp om Sverige i fjol. I år ser det däremot ljusare ut. På åkrarna växer det så att det knakar.

Åke Eriksson driver ett medelstort lantbruk strax norr om Hyltebruk. På sin gård har han cirka 60 mjölkkor, och till dem odlar han foder i form av gräs. Precis som många andra lantbrukare drabbades han av förra sommarens torka.

– Det var varmt, man kände oro för foderbrist och det var påfrestande både för djuren och för oss, berättar han.

Hylte

Vädret återställt

Men det verkar som att situationen har förändrats till det bättre. Sommarens första skörd har varit bra, och baserat på väderläget ser det också lovande ut framöver.

– Ja det växer bra. Jorden verkar ha haft kvar en del näring från förra året och växtligheten har kommit igång på ett annat sätt. Vädret är ju mer som det brukar vara nu i Halland, säger han.

I klippet kan du höra mer om bondens tankar om torkans spår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hylte

Mer i ämnet